BUTTER CHICKEN 4 port

400 g kycklingfilé, i bitar
1 gul lök, hackad
1 msk smör eller margarin
1 msk Santa Maria Garam Masala
1-2 krm Cayennepeppar
1 burk (350 g) passerade tomater
2 dl grädde
1 tsk socker
1-1½ tsk salt

Bryn kycklingfilé och lök i smör. Strö över Garam Masala och Cayennepeppar och fräs i en minut. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra några minuter. Servera med ris och en god sallad gjord på mango, lime, rödlök, chili, cashewnötter och färsk koriander.

ELINS INDISKA GRYTA 4 port.

Marinad:
2 dl ostronsås
1 dl sweetchili
2 st pressade vitlöksklyftor
2 tsk ingefära
10-20 droppar sesamolja
lite soja

Kycklingbitar av tex. Filé
2 burkar cocosmjölk
1 röd paprika

Blanda marinaden och låt kycklingbitarna ligga i minst en timme. Stek sedan kycklingbitarna. Blnda marinaden med cocosmjölk, paprikan och den stekta kycklingen i en rymlig gryta eller kastrull. Koka upp och låt sedan puttra en stund. Smaksätt ytterligare om det behövs.
Servera grytan med jasminris, skalad gurka i tärningar och chasewnötter.

GRÖN LASAGNE 8 portioner

14-16 lasagneplattor

Grönsakssås
4 gula lökar
100 gr smör
1 squash
1 burk krossade tomater
3 grönsaksbuljongtärningar
4 msk tomatpuré
6 pressade vitlöksklyftor
1 msk italiensk salladskrydda
1 msk oregano
1 tsk salt

Béchamelsås
75 gr smör
1 ¼ dl vetemjöl
1 L mjölk
1 ¼ tsk salt
2-3 tsk muskot
5 dl riven ost

Grönsakssåsen kan göras dagen innan.
Hacka ihop allt och låt småputtra i 45 min under lock.

HET KYCKLINGGRYTA MED COUSCOUS 4 port

3 kycklingfiléer
2 msk olja (gärna olivolja)
3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk spiskummin

Tillaga couscous enligt anvisning. Skär filén i ½ cm tjocka skivor och bryn dessa i olja. Krydda med salt, peppar och spiskummin och låt fräsa någon minut. Häll på grädden, pressa ner vitlöken och tillsätt sambal oelek. Låt sjuda ca 10 minuter.
Servera med couscous med bitar av soltorkade tomater och fetaost i tärningar i samt en vanlig grönsallad.

HET MEXIKANSK GRATÄNG 4port

500g strimlat griskött (skinka eller bog)
1msk soja
1tsk chilipulver
1st strimlad purjolök
smör (kan uteslutas)
2msk mjöl
1dl grädde
2dl buljong från tärning
1dl chilisås
1tsk sambal oelek
1tsk salt
1dl riven ost

Blanda köttet med sojan och chilipulvret. Låt det gärna stå och marinera några timmar i kylen. Det är inte nödvändigt, men det förhöjer smaken. Lägg kött och purjolök i en form. Blanda grädde, buljong, chilisås, sambal oelek, salt och mjöl. Häll såsen över köttet. Strö över osten.
Ställ formen i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 25 minuter.

KÅLROTSLÅDA / MOROTSLÅDA

2 medelstora kålrötter
2msk smör
3 dl mjölk, 1-2 ägg
salt , vitpeppar, ströbröd, smör

Koka kålrötterna – jag har ibland en morot med för att det ska bli finare färg + en potatis så att den inte blir för stark
Mosa kålrötterna . Tillsätt smör, salt, mjölk och ägg. Strö över ströbröd – och klicka på lite smör – grädda i 175 grader i ca 1,5 timme.
Morotslådan kan göras likadan – men med bara morötter. Alternativt att blanda i kokt ris och då tar man lite mer mjölk och lite fler ägg. Den lådan kan smaksättas med t ex lite farinsocker. Muskotnöt om man vill – det har inte jag haft.
Morotslådan kan också göras på rivna morötter

6 portioner – 5 stora morötter – till 2 dl okokt ris – riset kokas innan de blandas med morötterna. Salt efter smak. Går åt rätt mycket salt. Morots och rislåda gräddas i 175 grader ca 1 timme. Klicka smör över ytan innan den ställs in i ugnen. Inget ströbröd på morotslådan.

MOROTSSOPPA

5-7 stora morötter
7 dl vatten
1 buljongtärning, grönsak eller kyckling
1 burk creamefraiche
Vitpeppar
Örtagårdskrydda

Riv morätterna och låt dem koka i vattnet med buljongen i ca 5-10 min. Tillsätt creamefraichen och smaksätt med kryddorna.

Klart att servera

APELSINFYLLD HELSTEKT KYCKLING 4 port

1 hel kyckling
2 apelsiner
2-3 msk smör eller margarin
1½ tsk salt
½ tsk citronpeppar
1 krossad vitlöksklyfta
ca 1 tsk curry
1 tsk rosmarin

Skölj och torka kycklingen invändigt. Skala apelsinerna och dela i klyftor. Fyll kycklingen med dem och bind upp eller fäst ihop den med tandpetare.

Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Smält fettet i en kastrull och blanda i krydddorna. Pensla kycklingen med kryddblandningen. Stek i 200 grader ugnsvärme i nedre delen av ugnen i 1-1,25 timme. Prova med en sticka att köttsaften är ofärgad. Pensla med grillfettet några gånger under stekningen.

Servera med jasmin- eller basmatiris och en blandad sallad.

GRÖNPEPPARSÅS 4-6 port

4 msk smör
½ gul lök
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 krm dragon
2 tsk grönpeppar (krossa)
1 msk senap
soja (för färg)
salt och vitpeppar efter tycke och smak

Smält smöret i en kastrull. Fräs den finhackande löken på svag värme tills den blivit mjuk. Strö över vetemjölet och rör om. Tillsätt vatten, grädde, mjölk och buljongtärningen.

Låt koka upp under omrörning och låt sedan koka på svag värme i ca minuter. Krydda och dra kastrullen från plattan. Låt stå i 5 minuter. Rör om och späd eventuellt med mjölk om såsen är för tjock.

RÖDVINSSÅS 4 port

2 dl köttsky och/eller stark buljong
1 dl rödvin
2 msk tomatpuré
1 tsk potatismjöl
salt
peppar

Koka upp sky eller buljong, rödvin och tomatpuré i en liten kastrull. Rör ut mjölet med vatten. Häll i redningen under omrörning och låt såsen få ett uppkok. Smaka av med salt och peppar.

Servera till rostbiff, nötfilé, stekta biffar.

KONJAKSSÅS 4 port

1 finhackad gul lök
2 krm svartpeppar
2 msk cognac
2½ dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk vetemjöl (idealmjöl)
1 dl grädde (eller matlagningsgrädde)
2 tsk kinesisk soja
Salt
Smör/olivolja

Skala, finhacka och fräs löken tillsammans med svartpeppar i lite smör/olivolja i en kastrull. Tillsätt Cognac, vatten och kalvfond och låt det koka i 5 minuter.

Rör ihop idealmjölet med grädde och låt detta koka ihop med det övriga ytterligare ca 5 minuter. Smaka slutligen av med soja och eventuellt lite salt. Alkoholen i spriten dunstar och kvar blir smakämnena i drycken.

ANNAS VÖRTLIMPA, 3 stycken

75gr smör
1 flaska porter
1,5dl lättöl
50gr jäst
1dl mörk sirap
2 tsk salt
1/2 tsk kryddnejlika
1 msk ingefära
1 msk malda pommeransskal
1kg rågsikt
2dl russin

Jäs 30 min, dela degen i tre delar, lägg degen i 3 smorda avlånga sockerkaksformar, jäs 30 min. Pensla med vatten.

200 grader, 30 minuter

BUSENKELT MATBRÖD

50 g smör
½ dl sirap mörk eller ljus
8 dl vatten
1 pkt jäst
1 kg mjöl
1 tsk salt

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt vattnet och sirapen, värm till 37 grader. Blanda vätskan med jästen. Tillsätt saltet och mjölet och bland degen väl. Platta ut degen i en långpanna och låt jäsa i ca 45 min. Strö ev över solrosfrön, havregryn, sesamfrön eller dyligt.

Grädda på 275 grader i 12-15 min.

ADVENTSBRÖD

50 gr margarin
6 dl glögg
50 gr jäst
½ dl ljus bröd sirap
2 tsk salt
13 dl rågsikt
3-4 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll över glöggen, värm tills det blir fingervarmt. Blanda ut med jästen, blanda resten av ingredienserna, men inte allt vetemjöl. Spara till utbakningen. Låt degen jäsa 4o minuter.

Baka ut två limpor. Nagga med en gaffel, låt jäsa i 40 minuter till.

Grädda på nedersta falsen i ugnen 30 minuter i 200º.
Pensla det varma brödet med vatten och lägg det på ett galler med en bakduk över.

VALNÖTSBRÖD MED SURDEG

15 gram jäst
830 gram vetemjöl spec. gärna stenmalet
200 gram rågsikt eller graham
2 msk honung, helst svensk
300 gram uppfriskad rågsurdegsgrund
30 gram salt, gärna havssalt
100 gram grovt krossade valnötter

1. Lös upp jästen med vattnet. Tillsätt mjölet och kör i maskin 3 min. Låt degen vila 10 min.
2. Tillsätt surdegsgrunden och kör ytterligare 3 min på lite högre hastighet. Tillsätt saltet och kör 3 min till. När det återstår 15 sek tillsätt nötterna.
3. Jäs degen i lätt inoljad platlåda med lock eller annat stort kärl i 2 tim. Slå (vik ihop) degen var 20:e min första tim.
4. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Lägg varje deg i en jäskorg. Sätt den ena degen i kylskåpet och täck med en handduk.
5. Sätt ugnen på 250º och låt en plåt eller sten och järngryta med lock (om du använder det) värmas upp samtidigt med ugnen. När ugnen är varm häll försiktigt upp degen, den som ej står i kylen, i den varma grytan eller direkt på plåten/stenen. Sätt locket på grytan och in i ugnen! Grädda ca 30 min och tag sen av locket.
6. Sätt in en termometer i degen. När den visar 96º-98º är det klart.
7. Tag ut degen som står i kylen när du sätter in den första i ugnen, det brukar vara lagom.
8. Låt kallna på galler. För bästa kvalitet förvara brödet inlindat i 2 handdukar eller speciell brödpåse av tyg för att undvika att det blir tråkigt och gummiaktigt i plastpåsar. Går dock bra att frysa i plastpåsar, men tag bort plasten och vira in i handdukar när du tinar det.

HAVREKEX

1kg havregryn
1l mjölk
Ska blandas och stå och svälla i kylskåp ca 12 timmar.

4hg smält smör
4½dl socker
4msk hjorthornssalt
8hg vetemjöl

Blandas samman. Kavla ut tunt och ta ut med runda mått. Gräddas lite längre ner i 200 gradig ugn 8-10 minuter.

MJÖLKFRIA PEPPARKAKAKOR

1½ hg mjölkfritt margarin
1½ dl ljus sirap
2½ dl socker
Kokas upp.

1 dl vatten
1 msk bikarbonat (blandas med vattnet)
8-9 dl vetemjöl + 2 dl till utbakning
2 tsk kanel, nejlika och ingefära

Låt stå svalt över natten.

Gräddas i 175-200 grader i 5-7 min

MJUK PEPPARKAKA UTAN ÄGG OCH MJÖLK

6 dl vetemjöl
4½ dl socker
2 tsk kanel
1 tsk nejlika
1 tsk ingefära
½ tsk kardemumma
1 tsk bikarbonat
150 g smält mjölkfritt margarin
3 ¾ dl vatten

Allt blandas och hälls i en smord form. Gräddas på nedersta falsen i 175 grader ca en timme.

MOROTSKAKA för långpanna

4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl olja
6 dl rivna morötter

Gräddas i nedre delen av ugnen 150 grader ca 1 timme

GLASYR

100g philadelphiaost
100 g rumsvarmt margarin
3½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

VINBÄRSKAKA 4 port

Deg: 4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 g smör
1 ägg

3-4 dl röda vinbär
1 dl strösocker

Strössel: 1 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vanillinsocker
50 g smält smör

Blanda mjöl, socker och bakpulver. Finfördela smöret och hacka ihop det med mjölet. Tillsätt ägget och knåda ihop till en deg. Tryck ut degen i en långpanna eller form (20 x 30 cm). Blanda vinbär och socker och fördela det över degen. Blanda havregryn, socker och vanillinsocker med det smälta smöret. Bred strösslet över bären.

Grädda kakan i 200 grader varm ugn, på nedersta falsen, ca 20 min.

ÄPPELKAKA

2 stora ägg (eller 3 små)
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 msk kanel
1 rivet äpple
1 dl mjölk

1 skivat äpple till garnering

Gör som en vanlig sockerkaka. Häll smeten i en form med avtagbar kant. Lägg äppelskivorna på kakan i ett mönster.

Grädda längst ner i ugnen på 175 grader i ca 30 min. Oftast behöver den stå inne lite längre eftersom det tar en stund när det är rivet äpple i.

JULGLÖGG

4dl rött vin
1dl sherry, marsalavin eller portvin
0,5-1dl socker eller farinsocker
1 påse glöggkryddor
0,5dl vodka
russin och mandel

Smält sockret i en kastrull, rör hela tiden.
Tillsätt vinerna, starkspriten och kryddorna.
Hetta upp, låt glöggen dra ett dygn.
Sila ifrån kryddorna.
Värm och servera med russin och mandel.